Cappards Road, Bishop Sutton

Our client had recently moved into this corner plot property nestled in the popular Chew Valley village of Bishop Sutton.

When the house was built approx ten years ago, the developer had built a straight boundary wall from the side of the house to the rear boundary. This wall then segregated the clients corner plot out onto the public footpath therefore the land was not included within the property boundary and rendered useless. Upon the birth of their first child it was agreed that a larger garden would be preferred so we were asked to demolish the original wall and build a new boundary wall that included the corner plot. Thus containing all the land within the rear garden.

This gave extra space for a wood store, garden shed and play area.

We took down the original wall and reclaimed all the building stone from it, removed the original footings and cleared the area.

We dug new footings along the wall boundary and poured concrete for these,the wall measured over 22m in length and approx 2m high. We built an internal concrete block wall with steel wall ties at regular intervals so that we could tie the new stone work into a core wall on both sides.

We sourced further stone from the local quarry 3 miles away and collected this as and when we required it. The wall was coped with a cock and hen style coping to match existing and surrounding walls.